Buddha tál – kuszkusz, sült zöldség, csirke

missgreen_buddha_tal_1

A buddha tál (buddha bowl) egy-két éve már hódít, nem is csoda, mert ha jól van összeállítva akkor tényleg minden megtalálható benne, ami egy egészséges étkezéshez kell.

Ez most egy csirkehúsos recept, de ez természetesen elhagyható és növényi fehérjével helyettesíthető.

Hozzávalók 4 személyre

  • 50-60 deka csirkemellfilé
  • 2 teáskanál mexikói fűszerkeverék (lehetőleg adelékanyagmentes)
  • 1 csésze kuszkusz (szárazon mérve)
  • 4 darab közepes sárgarépa
  • 25 deka kelbimbó
  • 20 deka koktélparadicsom
  • rukkola
  • 1 avokádó
  • édes chiliszósz (opcionális)
  • só, bors
  • 5 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 evőkanál szójaszósz

Elkészítés

  1. Keverj össze egy evőkanál olívaolajat, a mexikói fűszert és a szójaszószt, egyenletesen kend be vele a félbevágott csirkemelleket. Hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy teflonserpenyőben és a hús mindkét oldalát pirítsd át rajta. Vedd közepesre a lángot és fedő alatt párold puhára a csirkemellet.
  2. A sárgarépát tisztítsd meg és vágd fel kisebb hasábokra. A kelbimbókat is tisztítsd meg és vágd félbe. Locsold meg a zöldségeket 2 evőkanál olívaolajjal, sózd borsozd és egy sütőpapírral bélelt tepsin told be a 200 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre.
  3. Készítsd el a kuszkuszt: borítsd egy hőálló tálba, önts rá annyi forróvizet (vagy zöldséglevest) amennyi pont ellepi és fedd le 10 percre. A vízbe tegyél egy evőkanál olívaolajat, így biztosan nem fog összeragadni majd. 10 perc után, miután magába szívta a nedvességet, egy villával lazítsd fel a szemeket.
  4. Tálalás előtt szeleteld fel a csirkemellet és az avokádót, a koktélparadicsomokat vágd félbe, és készíts egy-egy vegyes tálat mindenkinek az összes hozzávaló hozzáadásával.
  5. Kínálj mellé édes chiliszószt és olívaolajat.

Így készülj elő a hétvégén

A csirkemellet és a zöldségeket süsd meg már vasárnap. A kuszkuszt is elkészítheted 3 nappal előbb, mindent tegyél a hűtőbe, légmentes dobozba. Hétköznap este, mikor hazaérsz a munkából már csak szeletelni és tálalni kell.

Tipp: A zöldséget bátran variálhatod a család ízlése vagy a hűtőben található hozzávalók alapján. Kelbimbó helyett használhatsz például karfiolt, brokkolit is, a paradicsom helyett vághatsz fel uborkát vagy retket.

A recept az Éva Magazin 2017. márciusi számában jelent meg.

missgreen_buddha_tal_1

Légy Te az első, aki hozzászól