Céklahumusz

cekla_humusz_missgreen

A céklahumusz nálam nagy kedvenc. Legtöbbször vendégváró mártogatósként készül, de mindig többet készítek így  a maradék mehet köretnek húsok mellé, kenem szendvicsre, pirítósra. Mint általában minden céklás salátát vagy köretet, a céklahumuszt is sült céklából készítem. Sokkal finomabb, édesebb és intenzívebb íze van, mint a főtt céklának.

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 közepes cékla megsütve, felkockázva
  • 1 csésze csicseriborsó (konzerv vagy előre megfőzve)
  • 1 evőkanál tahini (szezámpaszta)
  • 3-4 ek. friss citromlé
  • 2+2 ek. extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • fehér és/vagy fekete szezámmag
  • friss zöldfűszer (pl. petrezselyem, koriander)

Elkészítés

  1. A céklákat alaposan öblítsd le, egyenként tedd alufóliába, becsomagolás előtt locsold meg kevés olívaolajjal és kb. 1 óra alatt 200 fokos sütőben süsd puhára. Ha megsültek a céklák, még langyosan hámozd meg.
  2. Egy késes robotgépben (vagy botmixerrel/turmixgépben) pürésítsd a hozzávalókat.
  3. Tálalás előtt szórd meg szezámmaggal és a felaprított zöldfűszerrel.

cekla_humusz_missgreen

A recept megjelent az ÉVA Magazin 2017. áprilisi számában.

Légy Te az első, aki hozzászól