Fogyókúra vagy életmódváltás?

Missgreen fogyokura eletmodvaltas

A legtöbben már álmukból felébresztve is azonnal tudják rá a választ: “A fogyókúra NEM működik!” Ha szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegedtől és ezt hosszútávon meg is tartanád, akkor bizony az életmódodon kell változtatnod.

De mit jelent az életmódváltás, hogy néz ki ez a mindennapokban?  Sokan rögtön rávágják, hogy nekik az tutti nem fog sikerülni, nem fér bele az “életükbe”. Szerintem nem is biztos, hogy tisztában vannak vele, mi az ami nem fér bele?

Ez egy nagyon összetett téma és érdemes talán első körben a fogyókúra és az életmódváltás pszichológiai oldalát megvizsgálni.
Az egyik és talán legfontosabb különbség az állandóan fogyókúrázók és az egészséges életmódot folytató emberek között, a nézőpontjuk.

Az alábbi példákból  kiderül mire utalok:

1. A fogyókúra  számokról szól: a szám, amit a mérlegen látsz nap mint nap vagy a kalóriák száma amit megeszel vagy épp elégetsz. A sikered azon múlik, hogy elég fegyelmezett vagy-e, betartod-e az előírásokat a számokkal kapcsolatban.

Az életmódváltás Rólad szól. Arról, hogy kitűzöd a céljaidat a saját testeddel, az egészségeddel és végeredményben a jövőddel kapcsolatban. A siker fokmérője az lesz, mennyire tudsz azonsoulni ezekkel a célokkal és mennyire tudod a hétköznapjaid részévé tenni az új életmódot.

2. A fogyókúrázó azt mondja, ha elérem a kívánt súlyt boldogabb leszek, minden sokkal jobb lesz és a problémáim nagyrésze eltűnik az életemből. Ezért aztán egy sikertelen, vagy idejekorán abbahagyott fogyókúra sokkal rosszabb pszichés állapotba sodorhatja az embert, mint amilyen a kezdete előtt volt.

Az életmódváltók ezzel szemben felismerik, hogy a túlsúly, az már valaminek  a következménye. Ha felismerjük a kiváltó okokat, máris közelebb kerültünk a megoldáshoz. Ahhoz, hogy az eredeti problémákon és az ezzel járó súlyproblémán is felül tudjunk kerekedni. Ez persze azt is jelenti, hogy nem elég a számokra és a mérlegre koncentrálni, sokkal szélesebb spektrumot kell végigpásztázni.

3. A fogyókúra azonnali és drasztikus változtatást kíván meg a táplálkozási szokásaidban. Elkezdesz számolni és mérni, elhagysz bizonyos  ételcsoportokat, vagy extrém esetben szinte az összes ételtípust kiiktatod egy időre az étrendedből, attól függően mik az adott fogyókúra előírásai. Lehet, hogy sportolsz is közben, ha ezt kívánja meg az itiner. Gyors eredményre számítasz és feltételezed, hogy a kiválasztott módszer hozza majd meg az eredményt, nem Te magad. Ha szerencsés vagy, a sok szenvedés meghozza a külső változásokat, de belülről, mentálisan nem változik meg Benned semmi. Elérted a kívánt súlyt, feladat kipipálva és vissza is térsz a régi életedhez. Majd egy idő után a súlyod is. Vagy esetleg még több is mint amennyit leadtál. És a problémák, amik korábban a súlyproblémáidat okozták ugyanúgy fennálnak most is.

Az életmódváltással  először az ételhez, az étkezéshez és a mozgáshoz való viszonyod alakul át, tehát ez egy belső és hosszútávú elköteleződés valami irányába. Megfigyeled, hogy mit és miért eszel.  Odafigyelsz arra, hogy mikor vagy igazén éhes és mikor eszel csak unalmadban, bánatodban vagy egyéb emocionális ok miatt. Ha az életmódodnál fogva megkapod az élet egyéb területein a fizikai, érzelmi és spirituális tölteteket, amitől teljesnek érezheted magad, nem lesz szükséged többé arra, hogy az evéshez menekülj és így próbáld megoldani a problémáidat. Ha valaki képes arra, hogy ekkora változást elérjen az életében, az biztos, hogy az alapanyagok kiválasztásánál is tudatosan  fog dönteni.Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a felszínen lévő dolgok nem számítanak vagy nem fontosak. Az hogy odafigyelsz rá mit és mennyit eszel, valamint az, hogy fontos számodra a külső megejelenésed mind nagyon jó motivációs eszközök.

Az ideális súly elérésehez és hosszútávú megtartásához azt kell tudni tisztán látni és megérteni, hogy mik azok a tényezők, amelyeket Te magad tudsz befolyásolni és irányítani.

Mert vannak olyanok is, amelyekre nem tudunk hatást gyakorolni. Ilyen például a korunk, a genetikánk, a korábbi súlyproblémáink. Ezek mind-mind hatással lesznek arra, hogy mennyi súlytól és mennyi idő alatt fogunk tudni megszabadulni.
Ha szűklátókörűen csak a mérlegen látható számokra vagy a tükörben látható alakra koncentrálsz az biztos garancia arra, hogy krónikus aggódóvá válsz, stresszelni fogod magad amiért nem jön a megfelelő és elvárt eredmény a fogyást illetően.
Ha  csak a külső eszközöket és technikákat hívod segítségül az ideális súlyod eléréséhez, így minden felelősséget elhárítasz magadról a sikerrel vagy a sikertelenséggel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy mentálisan még nem készültél fel a változásra.

Csak Te tudhatod  mik a céljaid, és a Te kezedben van a lehetőség, hogy megváltoztasd a nézőpontodat!

Légy Te az első, aki hozzászól