Főzz okosan – csirke taco

fozz_okosan_csirke_taco

Idén január 1-jén kipihenten, frissen feltettem egy kérdést itt a blogon és  a Facebook-on, kit érdekelne a téma: Hogyan főzz okosan? Nagyon nagy sikere lett ennek az egy bejegyzésnek, rengeteg új követőt is hozott az oldalnak és úgy tűnt, valóban sokan vagyunk, akiket érdekelne hogyan lehet tudatosan, költséghatékonyan, előre tervezve főzni. Mindezt úgy, hogy még tápláló és egészséges is legyen. Meg az sem baj, ha mondjuk jut belőle irodai ebédre is legalább heti 3-4 alkalommal. Lehet, hogy irreálisnak tűnik, de nem az!

Mondanom sem kell, ahogy elindult az év és az év eleji őrület, nem tudtam elindítani ezt a sorozatot, amit szerettem volna. Konkrétan azt, hogy minden héten adnék bevásárlási, előkészítési és recept tippeket a következő heti vacsorákhoz. A gyakorlatban én egyébként csinálom, de egyszerűen nem jut időm arra, hogy ide a blogra is felvigyem. Többek között azért, mert idén dolgozom az Éva magazinnak, az én receptjeimmel találkozhattok minden számban. Az első általam készített márciusi anyagnak a témája pont ugyanez volt, nem véletlenül.

Az egyik kedvenc receptem a csirke taco volt, amit rövid hétvégi előkészülettel 20-30 perc alatt el lehet készíteni bármelyilk rohanós hétköznap este is.

Hozzávalók 4 személyre

  • 50-60 deka csirkemellfilé
  • 1/2-1/2 teáskanál őrölt római kömény, őrölt koriander, pirospaprika és oregano
  • 2 db közepes sárgarépa gyufa méretű csíkokra vágva
  • 1 db piros kaliforniai paprika vékonyan felszeletelve
  • 1/4 fej lilakáposzta vékonyan felszeletelve
  • 1 zacskó friss vegyes saláta
  • 2 deci görög joghurt
  • 1 friss chilipaprika (elhagyható)
  • 1 lime
  • friss koriander vagy petrezselyem (ízlés szerint)
  • 1 csomag taco lap (tortilla lappal helyettesíthető)
  • só, bors
  • 5 evőkanál extraszűz olívaolaj

Elkészítés

  1. Keverd össze a fűszereket két evőkanál olívaolajjal. A csirkemellet vágd fel vékony, kisujjnyi csíkokra, sózd, borsozd és forgasd bele a fűszerkeverékbe. Hevítsd fel a maradék olívaolajat egy wokban vagy teflonserpenyőben és süsd pirosra a csirkecsíkokat.
  2. Tedd át a kész húscsíkokat egy tányérra és ugyanabban a serpenyőben, felhevített olívaolajon 2-3 perc alatt pirítsd át a felszeletelt sárgarépát és kaliforniai paprikát.
  3. Tálalás előtt száraz teflonserpenyőben melegítsd át a taco (vagy tortilla) lapokat. Kend meg a lapokat görög joghurttal, kanalazz rá a húsból, a pirított és a nyers zöldségekből is. Locsold meg kevés limelével, tegyél bele 1-2 karika chilipaprikát.

Előkészítési idő 15 perc

Sütési idő: csirkemell és zöldségek 20-25 perc

Nehézség: könnyű

Így készülj elő a hétvégén

A csirkemellcsíkokat pácold be és ha nem a hét első napjaiban fogjátok elfogyasztani, akkor tedd mélyhűtőbe. Aznap reggel, amikor vacsorára készíted majd a tacot, vedd ki a mélyhűtőből, mire hazaérsz kiolvad.

Tipp

A maradék csirkecsíkokból készíts másnap ebédre egy finom csirkesalátát zöldségekkel vagy ha még laktatóbbra vágysz, akkor tésztával vagy rizzsel is kiegészítheted.

Légy Te az első, aki hozzászól