Hogyan főzzünk okosan?

missgreen_okos_fozes

Nem szeretem az újévi fogadalmakat, nem is szoktam soha új, betarthatatlan ígéreteket tenni magamnak január elején. Van azonban valami, ami már nagyon régóta foglalkoztat, de annyira sűrű és zsúfolt volt az elmúlt félév, hogy korábban sajnos nem volt időm elővenni komolyabban a témát. Ez pedig az, hogy hogyan főzzünk okosan a hétköznapokon.

Nagyon szerencsés a helyzetünk, mert az édesanyám 7 (!!!) éve minden áldott iskolanapon friss melegétellel várja a gyerekeimet suli után, így biztos lehetek benne, hogy jót és finomat esznek. Ennek ellenére esténként is szeretünk inkább melegételt enni vacsorára, mert a gyerekeknek a délutáni edzések után sokkal táplálóbb és változatosabb is.

Abban az időszakban amikor elkezdtem írni a MissGreen-t és foglalkozni kezdtem az egészséges táplálkozással épp nem dolgoztam fix munkahelyen, kötetlenebb, rugalmasabb volt az életem és az időbeosztásom, fizikailag több időm jutott a család étkezésének megtervezésére. Aztán újra munkába álltam és hamarosan rájöttem, idő és sokszor energia hiányában nagyon-nagyon nehéz lesz megtartani a saját magam által támasztott elvárásokat az étkezéseinkkel kapcsolatban. Továbbra is többször van melegétel esténként, de lehetne sokkal változatosabb és amire egyáltalán nem vagyok büszke, nagyon sokszor dobok ki megromlott túrót, tejfölt, megbontott paradicsompürét vagy megfonnyadt, hűtő mélyén lapuló zöldséget, zöldfűszert ami pénzben kifejezve havi szinten már jelentős tétel is lehet. Ki sem akarom számolni, hogy mennyi.

Nagyon jól tudom, hogy mi a megoldás, de eddig egyszerűen nem tudtam megvalósítani.

Idén (tavaly) Karácsonykor elég sokat kellett főznöm, jó előre kitaláltam a menüt, részletes bevásárlólistát írtam és sikerült is úgy főzni, hogy nem volt felesleg és maradék, nem kellett semmit kidobni. Ez adta a lökést ahhoz, hogy elhatározzam, 2017-től elkezdem amit régóta szeretnék, újra tudatosabban és okosabban fogok főzni.

Heti menüt fogok összeállítani a hétköznapi vacsorákra bevásárlólistával.
 1. Csütörtökön-pénteken összeírom a következő heti menüt és a beszerzendő alapanyagokat.
 2. Ha úgy jön ki időben, amit lehet pénteken megveszek, de gyanítom továbbra is a szombat reggel lesz a bevásárlós nap, mivel piacra csak akkor jutok el.
 3. Vasárnap pedig előkészítem amit lehet, hogy vacsora előtt már tényleg csak 30-40 perc kelljen ahhoz, hogy asztalhoz ülhessünk.

Tudom, hogy nem lehetetlen, mert csináltam már korábban, csak összeszedettnek kell lenni hozzá és bele kell tenni azt a pár óra pluszt hétvégén, ami a tervezéssel, előkészítéssel jár. Cserébe viszont nincs kidobott alapanyag, nincs a szokásos ‘mi legyen a vacsora’ para hazafelé a munkából és gyorsan össze is lehet dobni az aznapi ételt az előkészített dolgokból.

Ami még nagy előny, hogy így több hétre is előre lehet dolgozni, mert a fagyasztható dolgokból egyszerre 2-3 adagot is lefőzök majd.

Az a tervem, hogy ha nem is minden héten, de havonta 1-2 alkalommal posztolni is fogom a menüt és a bevásárlólistát, hogy segíteni tudjak azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek és szívesen kipróbálnák az okosabb és tudatosabb főzést.

Ti szívesen vennétek ilyen listákat?

Fotókredit: Liliproductions

4 Comments

 • Válasz január 1, 2017

  Ceci

  IGEN!!!!!

 • Válasz január 2, 2017

  Franta Eszter

  Én pont fordítva, inkább a hétvégére tervezek. Hétköznap hideget vacsorázik a család

 • Válasz január 2, 2017

  Mazsó

  Igen, jó lesz olvasgatni!

 • Válasz január 2, 2017

  Timi

  Várjuk.!☺

Szólj hozzá Te is