Grillezett sütőtök saláta

sutotok salata missgreen

Ez az a sütőtök saláta egy igazí szín- és ízbomba. Egész ősszel és télen készíthető, amíg szezonja van a sütőtöknek. A további hozzávalók tetszés szerint variálhatók, amit nem érdemes kihagyni belőle, az a rukkola és a csilis szósz.

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 50 dkg sütőtök apró kockákra vágva
  • a grillezett zöldségekhez 1 nagy fej lilahagyma, 1 kisebb cukkini, fél padlizsán, olivaolaj, só, bors
  • 2 marék rukkola
  • 2 ek. szezámmag
  • 2 ek. morzsolt feta

Az öntethez

  • 4 ek. olivaolaj
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1 piros csili apróra vágva
  • só, bors

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). A zöldségeket előkészítem a grillezéshez: a sütőtököt kisebb kockákra vágom, egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és már mehet is be a sütőbe kb. 15-20 percre, amíg szépen megbarnul. 15 perc után már figyelem, mert inkább egy picit keményebb maradjon, de ne essen szét majd a salátában.
  2. A lilahagymát, cukkinit, padlizsánt vékonyabb karikákra vágom és egy másik hőálló edénybe teszem, meglocsolom olivaolajjal, sózom, borsozom és ez is mehet be a sütőbe.
  3. Amikor már majdnem jó, átkapcsolom a sütőt grillezésre, hogy barnuljanak egy kicsit.
  4. Amíg sülnek a zöldségek az öntethez összekeverem a hozzávalókat.
  5. Ha kihűltek a zöldségek, 4 kis tálba állítom össze a salátát, a hozzávalókat egymásután rétegezve, hogy a színek szépen érvényesüljenek.
  6. A végén rálocsolom az öntetet.

Légy Te az első, aki hozzászól