Lecsó, ahogy a dédnagymamám készítette

lecso_missgreen_1

Lecsó, az egyik kedvenc ételem nyáron. Nem tudom megunni, akár napokig is tudom enni, ha nagyobb adagot főzök egyszerre. Mindenkinek van egy tutti lecsóreceptje amire esküszik és aminél jobbat nyilván senki nem tud készíteni.

Ahány ház, annyi szokás, mindenki másképp fogyasztja: rizzsel, tojással, nokedlivel, kolbásszal vagy virslivel. Ezek szerintem a legelterjedtebb változatok, de biztos meg tudnátok lepni további variációkkal. Kommentben nyugodtan jöhet, Ti hogy szeretitek!?

Emellett természetesen az sem mindegy, hogy mivel indítjuk el a főzést, min párolódik a hagyma: szalonnával, liba- vagy kacsazsírral, napraforgóolajjal, esetleg extraszűz olivaoljjal is készülhet.

És hát még csak ezután jönnek az extrák, amik már túlmutatnak  a hagyományos lecsón, ezekről majd egy másik posztban emlékezek meg.

Ez a recept dédnagymamám receptje, ezért nekem ez AZ IGAZI LECSÓ. A fotón látható konyharuha is az övé volt, a kézzel hímzett monogram, K.Z. az ő nevét rejti.

A Dédi lecsója

Hozzávalók

  • 1 kg lecsópaprika
  • 0,5 kg paradicsom
  • 0,25 kg vöröshagyma félkarikára vágva
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 ek. szalonna vagy kacsazsír (esetleg napraforgóolaj vagy extraszűz olívaolaj)
  • só, bors

Elkészítés

  1. A hagymát üvegesre pároljuk a zsiradékon. Ha teljesen megpuhult, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük és hozzáadjuk a kicsumázott, karikákra vágott paprikát. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. Közben  a paradicsomok héját az aljukon egy éles késsel bemetsszük, forró vízbe dobjuk 2 percre és lehúzzuk a héjukat. (lehet, hogy a Dédi így csinálta, én sokszor rajta hagyom a héját, ez is legfőképp ízlés dolga, ki hogy szereti)
  3. Feldaraboljuk, a csumáját kivágjuk. A paprikához adjuk és az egészet készre főzzük.
  4. Tálalás előtt ha kell még sózzuk, borsozzuk.

lecso_missgreen

A recept eredetileg az Éva magazin 2012. évi Konyha számában jelent meg.

Légy Te az első, aki hozzászól