Málnás áfonyás nyers sajttorta

missgreen_desszert_egeszseges_slider

A nyers desszertek sütés és hőkezelés nélkül készülnek, liszt, cukor és tejtermékek felhasználása nélkül. Amikor először készítettem ilyen tortát arra voltam kíváncsi, hogy lehet-e olyan desszertet készíteni, ami egészséges, “büntetlenül” fogyasztható és vajon mindenki be- és elfogadja-e a családban ezt az újfajta ízvilágot. A válasz 3 határozott igen!

A sajttorta elnevezést persze nem szó szerint kell érteni, mert sajtkrém nincs benne, a krém alapját  mogyoró (vagy más receptekben kesudió) adja.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához
A csésze 250 ml-es
Az alaphoz:

  • 1 csésze dió
  • 12 db datolya kimagozva, 15 percre meleg vízbe áztatva
  • csipet tengeri só
  • kevés hideg víz (ha szükséges)

A krémhez:

  • 2 csésze natúr, sótlan mogyoró (egész éjszakára, de min. 4 órára beáztatva)
  • 1 citrom leve
  • 1 vaníliarúd magjai kikaparva
  • 1/3 csésze kókuszolaj (kókuszzsír felolvasztva, 26 fok felett már olvad, ne hevítsd túl!!!)
  • 1/3 csésze méz vagy agave szirup
  • 1 csésze (kábé 10-15 deka) málna – ha fagyasztott, akkor előtte teljesen fel kell engedni

Elkészítés

  1. Az alaphoz késes robotgépbe tesszük a hozzávalókat és olyan finomra daráljuk, hogy ha kiveszünk belőle egy kisebb darabot, akkor összeálljon a kezünkben. Ha szükséges adjunk hozzá egy kevés vizet. (Én a végén hozzáadtam 1 evőkanál vizet és akkor lett szerintem megfelelő az állaga.) A tortaforma aljára kanalazzuk és jól lenyomkodjuk (pont mint a sajttortánál a kekszréteget).
  2. A krémhez egy késes robotgépbe öntjük a hozzávalókat (mogyoró leszűrve,  áztatóvíz nélkül) a málna kivételével.  és addig kell keverni, amíg krémes állagot nem kapunk, ez jó pár perc lesz.  Kiveszem a krém 1/3 részét és félrerakom. A 2/3 részhez hozzáadom a málnát és simára turmixolom. Ha már krémes, rákanalazom az alapra és berakom a mélyhűtőbe. A maradék 1/3 krémet visszateszem a kiöblített robotgépbe, teljesen krémesre turmixolom. Akkor kanalazom a torta tetejére, ha a málnás réteg a mélyhátőben már megfelelően megdermedt. Ha aznap fogyasztjuk, akkor kb, 3 órát kell állnia a mélyhűtőben és tálalás előtt 10 perccel kell kivenni. Fontos, hogy jól megkeményedjen a krém, mert úgy lehet majd szépen szeletelni. A maradékot lehet már a hűtőben is tartani, nem kell visszatenni a mélyhűtőbe. Ha előző nap csináljuk meg, akkor mehet alapból is a sima hűtőszekrénybe.
  3. Tetejét friss gyümölcsökkel vagy durvára vágott mogyoróval lehet díszíteni.

A fenti fotókon ugyanezen recept szerint elkészült torta van, csak két különböző alkalommal készült, és az egyiknél a fehér, másiknál a málnás réteget tettem felülre.

Légy Te az első, aki hozzászól