Praktikus tanácsok a zöldturmix elkészítéséhez

igy_keszitsd

A zöldturmixok elkészítése semmivel sem bonyolultabb mint a gyümölcsturmixoké. Annyi a különbség, hogy itt pár hozzávalóval többet teszünk bele.

Milyen eszközökre van szükség?

  • Egy minél erősebb motorral rendelkező turmixgépre. Én jelenleg egy 800 wattosat használok, a korábbi gépem 500 wattos volt, azzal is simán el lehetett készíteni a turmixokat. Ebben csak a pénzügyi keret szab határt, hogy ki milyen gépet vásárol, a nagyobb teljesítményű turmixgépekkel gyorsabban és simábbra lehet keverni a turmixot. Ami fontos, hogy NEM GYÜMÖLCSCENTRIFUGÁT hanem turmixgépet használok, mert így tudom a zöldségekben és gyümölcsökben található értékes rostokat is megtartani.
  • Salátamosó szűrős edény, én erre a salátacentrifugám betétéjét használom. Ebben nagyon jól ki lehet öblíteni a zöldleveseket.
  • Éles kés a gyümölcsök, zöldségek felszeletelésére.

Hányféle gyümölcsöt és zöldséget érdemes egy turmixban felhasználni?

  • Általában két-, maximum háromféle gyümölcsöt és kétféle zöldséget szoktam a turmixba tenni.
  • A gyümölcsök és zöldségek mindig szezonálisak, télen több a déligyümölcs,  körte, alma, nyáron pedig inkább a bogyósokban, barackokban, dinnyében, szilvában tobzódunk.
  • A zöldleveleseket legtöbbször piacon szerzem be, kis- és őstermelőktől. Télen picit nehezebb a helyzet ezen a téren, de idén még decemberben is sok helyen kaptam friss spenótot. Érdemes a zöldleveleseket folyamatosan váltogatni, erről itt olvashatstz részletesebben

Milyen folyadék mehet a turmixba?

Minden turmixhoz kell adni folyadékot, különben túl sűrű lesz, nem is biztos, hogy a turmix elbánik az alapanyagokkal. Az alábbiak közül érdemes választani:

  • szűrt- vagy ásványvíz
  • rizstej
  • mandulatej
  • kókuszvíz

Milyen sorrendben kerülnek az alapanyagok a turmixgépbe?

Kicsit “oMissGreen zoldturmixvisnak” tűnhet a kérdés, de van jelentősége.
Alulra mindig a puhább gyümölcsöket érdemes tenni (banán, körte, eper, barack, stb), erre jöhet a többi gyümölcs, majd a tetejére a zöldségek. Mindig legyen benne a folyadék is, így fogja tudni a turmix elkezdeni összekeverni. Érdemes akár úgy is elkezdeni, hogy csak a folyadékkal és a gyümölcsökkel és utána hozzáadni a zöldségeket. Először a “turbo” funkcióval kezdd, néhányszor kapcsolgasd ki-be, majd utána mehet a 2-es fokozaton, amíg finom krémes lesz.

Ízesítés, fűszerezés

A zöldfűszerek tele vannak fontos tápanyagokkal, emellett hatékonyan támogatják a szervezet méregtelenítési folyamatait is. Ráadásul nagyon finomak, aromásak, így egy-egy turmixot remekül fel lehet dobni, ha friss zöldfűszereket is használsz. Én az alábbiakat használom rendszeresen:

  • petrezselyem
  • koriander (tudom, hogy sokan nem szeretik, aki viszont rajongója, az a zöldturmixokba is sűrűn fogja használni!)
  • bazsalikom
  • menta

Ugyan nem zöldfűszer, de az ízesítésnél két további kedvenc alapanyagom még a citrom kifacsart leve és a friss gyömbér, amit megpucolva, kisebb karikákra vágva adok hozzá.
Ha nem azonnal fogyasztod el a turmixot (például magaddal viszed napközben vagy előző este készíted el), a citromot azért is érdemes használni, mert megakadályozza a turmix barnulását, ami ízben ugyan nem okoz változást, de sokaknak (például nekem is) vizuálisan problémája lehet vele.

Mi az, amit nem kellene beletenni a zöldturmixba?

  • Édesítőszereket ne használj! Vannak olyan édes gyümölcsök, amelyek tökéletesen ellátják ezt a szerepet. Ha úgy érzed mégis kellene bele valami édesebb hozzávaló, datolyával próbáld meg kiváltani a cukrot.
  • Tejet se tegyél bele. Elviszi az ízvilágot, nem könnyíti meg az emésztést és nagyon finom krémes turmixot fogsz tudni készíteni enélkül is.

Meddig áll el a turmix?

Legjobb, ha elkészítés után azonnal elfogyasztod, így nem oxidálódik és az összes értékes tápanyaghoz hozzájutsz. Ha szeretnéd magaddal vinni napközben  a munkahelyedre, erre a célra legjobb, ha beszerzel egy szebb formájú befőttesüveget és abban tárolod. Az irodában fogyasztásig tedd be  a hűtőbe.
Ha a reggeli időbeosztásodba egyszerűen nem fér bele, hogy még zöldturmixot is készíts, akkor csináld meg előző este és fogyasztásig tartsd üveg tárolóedényben a hűtőben.
24 óránál tovább, ha lehet ne tárold, még hűtőben sem. Sem ízre, sem állagra, beltartalomra nem lesz már olyan, mint a frissen elkészült zöldturmix.

Ha a fentieken kívül további kérdéseid vannak a zöldturmixok elkészítésével kapcsolatban,  nyugodtan tedd fel itt alul egy kommentben!

Légy Te az első, aki hozzászól