Puglia, az olasz csizma sarka

puglia

Puglia, a legdélebben fekvő olaszországi tartomány nemcsak a rengeteg kulturális és történelmi látnivalójával, már-már giccsesbe hajló homokos-sziklás tengerpartjaival, de gasztronómiájával is elvarázsolt, bármikor visszamennék.

Nagyon szerencsés vagyok, mert rengeteg helyen jártam már Olaszországban, a svájci-olasz határon fekvő Livignótól kezdve egészen Nápolyig, azt hiszem bármelyik helyre bármikor visszamennék, de Puglia az, ami a legnagyobb hatással volt rám. Amikor ott vagy és azt érzed, hogy itt keresnivalód van, hogy nem akarsz hazamenni, hogy a középkori városok rabul ejtettek. Nagyjából havonta előveszem a fotókat és csak álmodozom, hogy mikor mehetek vissza újra.

Amikor először utaztunk oda, 7 évvel ezelőtt, még alig volt valaki, aki tudta volna miről beszélek, amikor azt mondtam Pugliába megyünk. Már akkor is volt Wizzair járat Bariba, nagyon olcsón lehetett repülőjegyet venni. Azóta a régió turizmusa igencsak felpörgött, nemzetközileg is kezdik felfedezni, amit azért picit sajnálok, mert gondolom 5-10 év múlva már ugyanolyan zsúfoltak lesznek a gyönyörű kivárosok, mint az északabbra fekvő népszerű olasz nyaralóhelyek.

2010-ben annyira nem voltak még felkészülve a turizmusra, hogy Polignano a Maréban, az egyik legismertebb városkában egy helyen lehetett csak internetezni, a városi könyvtárban, miután bemutattuk az útleveleünket.

polignano_a_mare

Ehhez képest 2016-ban már mindenhol természetes a free wi-fi, rengeteg fejlesztést látni mindehol. Ennek ellenére azért még júniusban, a fő szezon előtt abszolút élvezhető volt a tömeg, vagy inkább úgy mondanám, hogy sehol nem volt tömeg.

ostuni

A májusi Éva magazinban írtam egy cikket Pugliáról, ezt most több poszton keresztül itt is megosztom. Egy egyhetes utazáshoz nyújt segítséget, hogy merre érdemes ennyi idő alatt elindulni. Azért most előre szólok: szerintem nagyjából 3 hét alatt lehet bejárni a teljes régiót, nekem még teljesen kimaradt a Baritól északra fekvő rész.

Kezdjük néhány praktikus információval.

Repülőjáratok

Wizzair: Budapest-Bari, hetente négyszer, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap (2017-ben).

Autóbérlés

Egyik legegyszerűbb módja az autóbérlésnek, ha a repülőjegy vásárlással együtt a wizzair oldalán lefoglaljuk az autót is. Az összes nagy autóbérlő cég ajánlatát egy helyen átnézhetjük és kiválaszthatjuk a számunkra legszimpatikusabbat. Érdemes kisebb méretű autót választani, ami nem csak olcsóbb és kevesebbet is fogyaszt, de a közlekedésnél is előnyös lesz. A szűk utcákkal tűzdelt dél-olasz városkákban nagyon fogunk örülni, hogy nem egy egyterűvel vagyunk, amikor parkolóhelyet keresünk. Extrákat nem biztos, hogy érdemes belevenni a foglalásba, a mi autónkban, ami szinte vadonatúj volt (összesen 1.200 kilométert futott addig) beépített navigáció is volt, amit a foglalási oldalon felár ellenében kínálnak.

Érdemes a teljes önrészre kiterjedő biztosítást kötni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat egy esetleges koccanás vagy bármilyen felmerült kár esetében.

Amire fel kell készülni, hogy hazautazásunk után, a kölcsönző munkatársának mosolygós ígéretével ellentétben nem fogják 3-4 napon belül felszabadítani a bankkártyánkon lefoglalt összeget, eltelhet több hét is, mire újra használhatjuk pénzünket.

Az árakat azért érdemes több nemzetközi autóbérlős oldalon is megnézni és a legkedvezőbb ajánlatot választani.

Szállás

Airbnb-n hatalmas a kínálat, a főszezonon kívül, júniusban 60-100 euro körül nagyon színvonalas lakásokat és apartmanokat lehet találni 3-4 főre.  A booking.com-on is érdemes körülnézni, itt magánszállások mellett panziók és hotelek kínálatai között is válogathatunk.

Monopoliban egy fantasztikus szállást foglaltunk az óváros főterén egy felújított középkori házban. Miénk volt a tetőterasz is, 360 fokos kilátással.

monopoli_puglia

Prémium szállásokat, luxus villákat kínáló ügynökségek: charmingpuglia.com, trulliitalyinpuglia.com, rentatrulli.com

A főszezon, főleg az augusztus telített és drágább is.

 Mikor utazzunk?

Pugliában a belföldi turizmus nagyon erős a főszezonban, így az augusztusi időszakot érdemes elkerülni, nagy a tömeg és a szállásárak is magasabbak. Elő- és utószezonban kellemes az idő és nincs tömeg sem, kényelmesen lehet sétálni a városokban, találunk parkolóhelyet és a tengerpartok sem zsúfoltak. Nyár elején, júniusban a tenger még elég hűvös, maximum 20-22 fokos, így a fázósabbak (mint például én) még ne számítsanak nagy fürdőzésekre. Ilyen szempontból a szeptember szerencsésebb választás, amikor a forró nyár után a víz is jóval melegebb.

monopoli_puglia

Hasznos linkek, információk: Viaggiare in Puglia

Építészet

A régió, stratégiai elhelyezkedése miatt a történelem során megélt görög, római, bizánci, normann, gót, szaracén, longobárd, anjou, aragóniai, bourbon fennhatóságot is. Ennek köszönhetően hihetetlenül sokszínű építészettel találkozhatunk. Felejtsük el, amit eddig az északabbra fekvő olasz régiókban láttunk, mert egyikhez sem hasonlítható. Fennmaradtak emlékek a görög és római korból is, de megcsodálhatjuk a bizánci, gótikus és barokk épületeket, templomokat is.

ostuni_puglia

A folytatásban az 1 hetes útitervek jönnek.

Légy Te az első, aki hozzászól