Quinoa grillezett zöldségekkel

missgreen quinoa grill zöldséggel

A quinoa egy Dél-Amerikából származó gabona. Nagyon szeretem, megfőzve gesztenyére emlékeztető íze van és emellett borzasztóan egészséges. Magas tápértékű fehérjeforrás, gazdag rostban is. Található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csésze quinoa (2,5 dl-es) sós vízben megfőzve
  • 1 kápia paprika felkockázva
  • 2 lilahagyma felkarikázva (mérettől függően)
  • 1/2 padlizsán felkockázva
  • Olívaolaj
  • Só, frissen őrölt bors
  • 5 dkg rukkola

A dresszinghez:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál friss citrolé
  • só, frissen őrölt bors
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény

Elkészítés

  1. Az egyforma méretűre feldarabolt zöldségeket egy sütőpapírral bélelt tepsire pakolom, meglocsolom az olívaolajjal, sózom, borsozom és 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 percig sütöm. Ha megpuhult, grill fokozaton még szép barnás színt adok neki, kiveszem a sütőből.
  2. Közben a quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm.
  3. A dresszing hozzávalóit összekeverem.
  4. Amikor minden elkészült, egy nagy tálban összeforgatom a quinoát a zöldségekkel, itt adom hozzá a rukkolát, meglocsolom a dresszinggel.

Rengeteg változatban készíthető attól függően, hogy mi van otthon és ki fogja elfogyasztani. Én még ezeket szoktam hozzáadni:
– rakhatunk friss, apróra vágott csilipaprikát a dresszingbe
– adhatunk hozzá még őrölt koriandert és mazsolát
– tehetünk bele kecskesajtot
– friss fűszernövények is mehetnek hozzá: petrezselyem friss mentát vagy koriandert (ekkor a rukkola helyett lehet benne koktálparadicsom például)
– quinoa helyett készülhet kölessel vagy hajdinával is.

Légy Te az első, aki hozzászól