Az utóbbi időben a régi, finomlisztet és fehér cukrot is tartalmazó receptjeim átalakításával próbálkozom. Nem mindig járok sikerrel, nem feltétlenül működik mindehol a finomliszt-teljeskiőrlésű liszt vagy zabliszt csere és a vajat sem lehet mindenhol kókuszolajjal kiváltani. Egyszerűen nem lesz olyan az állag, a struktúra.
Szerencsére többször sikerül, mint ahányszor nem. Ez a pite is egy ilyen kísérlet eredménye. Az eredeti receptet még egy barátnőmtől lestem el, ő pedig a nagymamájától tanulta. Rengetegféleképpen variálható, nekem most ez az alábbi változat tetszik a legjobban. A finomlisztet zablisztre és teljeskiőrlésű búzalisztre cseréltem, a cukrot pedig nyírfacukorra.
Hozzávalók egy kb 23 cm átmérőjú sütőtálhoz
1 csésze 250 ml
- 1 csésze liszt: 1/2 rész zabliszt, 1/2rész teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- ½ csésze nyírfacukor
- 1 cs. bio sütőpor
- 1 tojás
- 1 csésze házi joghurt
- 2 evőkanél tej
- 1 csésze gyümölcs (ribizli, meggy vegyesen
- kókuszzsír vagy vaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, kenj ki egy 23 cm-es sütőtálat a vajjal vagy kókuszzsírral.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a száraz hozzávalókat.
- Keverd a joghurthoz a tojást és a tejet majd öntsd a száraz összetevőkhöz és keverd simára a tésztát.
- Öntsd a tésztát a sütőtálba és told be a sütőbe. 15 perc sütés után szórd meg a tetejét a gyümölcsökkel, majd süsd tovább 30-35 percen keresztül. Akkor van kész, ha a tészta már nem ragad a fogpiszkálóra.