Ribizlis meggyes pite zabliszttel

missgreen ribizlis meggyes pite

Az utóbbi időben a régi, finomlisztet és fehér cukrot is tartalmazó receptjeim átalakításával próbálkozom.  Nem mindig járok sikerrel, nem feltétlenül működik mindehol a finomliszt-teljeskiőrlésű liszt vagy zabliszt csere és a vajat sem lehet mindenhol kókuszolajjal kiváltani. Egyszerűen nem lesz olyan az állag, a struktúra.
Szerencsére többször sikerül, mint ahányszor nem. Ez a pite is egy ilyen kísérlet eredménye. Az eredeti receptet még egy barátnőmtől lestem el, ő pedig a nagymamájától tanulta. Rengetegféleképpen variálható, nekem most ez az alábbi változat tetszik a legjobban. A finomlisztet zablisztre és teljeskiőrlésű búzalisztre cseréltem, a cukrot pedig nyírfacukorra.

Hozzávalók egy kb 23 cm átmérőjú sütőtálhoz

1 csésze 250 ml

  • 1 csésze liszt: 1/2  rész zabliszt, 1/2rész teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • ½ csésze nyírfacukor
  • 1 cs. bio sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 csésze házi joghurt
  • 2 evőkanél tej
  • 1 csésze gyümölcs (ribizli, meggy vegyesen
  • kókuszzsír vagy vaj a sütőforma kikenéséhez

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, kenj ki egy 23 cm-es sütőtálat a vajjal vagy kókuszzsírral.
  2. Egy nagyobb tálban keverd össze a száraz hozzávalókat.
  3. Keverd a joghurthoz a tojást és a tejet majd öntsd a száraz összetevőkhöz és keverd simára a tésztát.
  4. Öntsd a tésztát a sütőtálba és told be a sütőbe. 15  perc sütés után szórd meg a tetejét a gyümölcsökkel, majd süsd tovább 30-35 percen keresztül.  Akkor van kész, ha a tészta már nem ragad a fogpiszkálóra.

Légy Te az első, aki hozzászól