Alcímnek azt is adhatnám, hogy hűtőtakarító leves, mert ez most így készült. Kipakoltam a hűtő zöldséges dobozát és beletettem a levesbe mindent, ami belevaló volt. Jelen esetben kápia paprika, sárgarépa, karfiol, paradicsom és lilahagyma és fokhagyma került bele.
Bármilyen zöldséggel elkészíthető, ami grillezhető: a fentieken kívül ez lehet akár cukkini, sütőtök, fehérrépa is.
A grillezés egy különleges aromát ad a kész levesnek, rusztikusabb, karakteresebb íze lesz így.
Hozzávalók:
– 2 közepes sárgarépa
– 2 fej lilahagyma
– 2 kápia paprika
– 4-5 rózsa karfiol
– 4-5 nagyobb szem paradicsom
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 ek. olívaolaj
– kb. 1 liter zöldségalaplé (bio leveskockából is készülhet)
– só, bors
– pirított napraforgómag
– török joghurt a tálaláshoz
Elkészítés
- A zöldségeket megtisztítom, feldarabolom és egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Meglocsolom az olivaolajjal és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöm (végén grillezem).
- Ha elkészült átteszem egy lábosba, ráöntöm a forró zöldségalaplevet, annyit, hogy épp ellepje, átforralom és kézi botmixerrel pürésítem. Nem turmixolom teljesen simára, szeretem, ha kicsit rusztikusabb és darabosabb marad, de ez teljesen egyéni ízlés kérdése. Ha túl sűrű lenne adok hozzá még alaplevet.
- Ha kell utánaízesítek sóval, borssal, de akár szárított fűszereket is lehet bele rakni: oreganot, bazsalikomot vagy kakukkfüvet is.
Pirított napraforgómaggal és a joghurttal tálalom.