Teljes értékű, valódi ételek – mit eszik a család?

missgreen teljes értékű táplálkozás

A teljes értékű, valódi ételek meghatározása egyszerű: értékes tápanyagokkal teli élelmiszerek és alapanyagok, melyek nem tartalmaznak adalékanyagokat .

Sokan megkérdezik, hogy mégis mit eszünk mi otthon, mert ez a fogalom, hogy “valódi ételek” nem teljesen egyértelmű számukra.

Nagy szerencsénkre nincs allergiás a családunkban, így emiatt nem kell kizárnunk semmilyen alapanyagot. Nem követünk egyetlen irányzatot sem (paleo, vegán, stb.), így fogyasztunk húst és tejtermékeket, tojást is.

Eszünk főtt és sült ételeket is, nem követjük a nyersétkezés filozófiáját sem, bár törekszem rá, hogy minél több ételt együnk nyersen. Ennek egyik legkönnyebb módja a zöldturmixok napi fogyasztása.

Nevezhetjük egyszerűen egészséges táplálkozásnak. Vagy whole food diet-nek, esetleg clean eating-nek angolosan.

Az alábbi listában szinte minden benne van, amit rendszeresen fogyasztunk.

Mit eszünk?

Teljes értékű, valódi ételeket, melyek nem tartalmaznak élelmiszeripari adalékanyagokat:

  • Rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt. Amikor csak tehetem, piacon vásárolok, helyi, szezonális, termelői árut.
  • Tejtermékeket, lehetőleg házitejet, natúr joghurtot, friss tehén- vagy kecskesajtot.
  • Háztáji tojást. Jó, ha találunk egy megbízható kistermelőt a piacon, akitől beszerezhetjük a friss tojást.
  • Teljeskiőrlésű búzalisztből és más gabonákból készült pékárut és tésztákat. Olyan  pékségekben vásárolok, ahol tudom, hogy milyen alapanyagokkal dolgoznak és nem használnak adalékanyagokat. Ha itthon sütök kenyeret, akkor legtöbbször teljeskiőrlésú búza-, rozs- és tönkölybúzalisztet használok.
  • Egyéb gabonákat, mint például köles, quinoa, hajdina, barnarizs, kuszkusz (durumbúzából van), árpagyöngy (gersli). Jó lenne, ha egyre többen megismernék ezeket az értékes gabonákat. Változatosan és érdekesen lehet velük főzni.
  • Hüvelyeseket: lencse, vöröslencse, különböző fajta babok, mungóbab, csicseriborsó.
  • Friss tengeri és édesvízi halakat
  • Házi tenyésztésből származó húsokat (baromfi, marha és sertés) és feldolgozott füstölt húsárut.
  • Olajos magvakat: dió, mogyoró, mandula, kesudió
  • Szárított gyümölcsöket: sárgabarack, áfonya, szilva
  • Italok közül: szűrt- és szénsavmentes ásványvizet, természetes összetevőjű gyümölcsteákat, gyógynövényteákat. A borról nem mondtunk le, 1-2 pohát bor vagy nyáron egy rosé fröccs egy kellemes vacsorához mindenkinek jár!
  • Édesítőszerek: főleg nyírfacukrot és mézet használok, desszertekhez néha agave vagy datolyaszirupot. Desszertekben, turmixokban a szárított datolyát is remekül lehet használni édesítőszerek helyett!
  • Olajok: extraszűz olívaolaj, kókuszolaj, dióóolaj, szezámolaj, tökmagolaj

 

 

Mit nem eszünk?

  • Finomított gabonákat: fehér finomlisztet és fehér rizst
  • Finomított cukrot, azaz kristály- és porcukrot
  • Csomagolt, félkész, konzerv élelmiszereket különös tekintettel arra, ha adalékanyagot, tartósítószert, színezéket, állományjavítót is tartalmaz.
  • „Egészséges” címkével ellátott élelmiszereket, mint például reggelizőpelyhek, müzli, gyümölcsjoghurt, gyümölcslevek. Ezeket el lehet készíteni otthon is, költséghatékonyabban és valóban egészséges formában, rengeteg cukor és egyéb adalékok hozzáadása nélkül.
  • Gyorséttermi ételeket

Tippek, hogy hogyan kerüld el a finomított és feldolgozott élelmiszereket:

  1. Mindig olvasd el a címkét. Ne a kalória értékeket keresd rajta, hanem olvasd el az összetevők listáját. Minél több összetevőt és ismeretlen adalékot tartalmaz, annál inkább biztos lehetsz benne, hogy nem kell megvenni az adott terméket.
  2. Növeld meg a friss gyümölcs és zöldségfogyasztásodat. Gondolom nem most hallod ezt először, hiszen ez egy alaptétel az egészséges táplálkozásban. De amennyire „elcsépeltnek” hangzik, annyira igaz. Zöldtumixokkal és nyers zöldséget tartalmazó saláták napi fogyasztásával mindezt könnyen elérheted.
  3. Hagyj fel a  finomlisztből készült pékáruk fogyasztásával. Vásárolj olyan pékségekben, ahol biztos lehetsz benne, hogy teljeskiőrlésű búzalisztből vagy más gabonákból készítik a pékárut. Arra is ügyelj, hogy ne tartalmazzon állományjavítót és egyéb adalékanyagokat. Onnan is tudni fogod, hogy jó minőségű-e a kenyér amit vásárolsz, hogy 3 nap múlva is friss és fogyasztható-e. Ha igen, akkor jót választottál.
  4. Ne csak a kenyereknél figyelj az összetevőkre. Tészták, rizs, müzlik, ropogtatnivalók esetében is ügyelj rá, hogy teljes értékű gabonákat tartalmazzon, ne a finomított változatát. Nem elég elolvasni a csomagolás elején írt hangzatos szavakat. Ellenőrizd le minden esetben az összetevőket, meg fogsz lepődni hány „egészséges” élelmiszerben van mégis finomított alapanyag. Ezekkel az a probléma, hogy magas a kalóriatartalmuk viszont nem tartalmaznak olyan értékes tápanyagokat mint a teljes értékű gabonák.
  5. Felvágottak helyett süss meg egy csirkemellet (vagy bármilyen más húst, amit a család szeret), tedd a hűtőbe (napokig eláll) és ebből tegyél a gyerekek szendvicsébe, amit tízóraira visznek az iskolába.
  6. Bolti sajt- és vajkrémek helyett készíts házi krémeket, pl. padlizsánkrémet vagy humuszt, napraforgómagból készült krémet.
  7. Vásárolj piacon. Bár kicsit időigénysebb elmenni még oda is, ahelyett, hogy mindent megvennél egy nagyáruházban, megéri mégis találni egy jó piacot a környékeden, ahol egy-két alapanyagtól eltekintve szinte mindent beszerezhetsz. Olyan jó érzés hétről hétre visszatérni ugyanahhoz a termelőhöz, aki elmeséli hogyan termeli a zöldségeket, gyümölcsöket amit megveszel tőle. Tojást, húst, tejterméket  is találhatsz helyi termelőnél, szóval tényleg szinte minden ott van egy helyen!

Ha ezeket szép lassan, lépésről lépésre meg tudod valósítani, már egy nagyon nagy lépést tettél a teljes értékű, tiszta táplálkozás felé!

Ti hogyan étkeztek otthon? Sikerül megvalósítani a fentieket?

Légy Te az első, aki hozzászól