Töltött édesburgonya

edesburgonya_missgreen

Szerencsére az édesburgonyát egyre többen ismerik és szeretik. Meg sajnos sokan nem szeretik, mert “olyan, mint a sütőtök”. Pedig nagyon jó és egészséges alternatívája a burgonyának.
Szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. Tartalmaz C-vitamint, B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Energiatartalma alacsony, száz grammban 117 kalória, így ideálisan beilleszthető mindenféle étrendbe. (Forrás)

A sok-sok előny mellett azért van egy kis hátránya is, az ára, így nálunk sem mindennapos alapanyag, de elég sűrűn van hipermarketekben akciósan.

De ez csak a mi vidékünkön van így, Amerika trópusi részein őshonos, de Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon. Amikor Balin jártunk, eleinte meglepődve néztük, hogy a majmokat is ezzel etetik. Ott filléres alapélelmiszernek számít.

bali_edesburgonya

A gyerekek itthon leginkább sütőben sütve szeretik chipsként, de ez a töltött változat is nagyon finom.

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagyobb édesburgonya
  • kevés extraszűz olívaolaj
  • fél csésze főtt köles
  • 1 paradicsom
  • fetasajt
  • csírakeverék
  • só, bors

A tálaláshoz sült kápiapaprika krém vagy chiliszósz.

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Mosd le alaposan az édesburgonyákat, kend meg a héját olívaolajjal, sózd és szurkáld meg néhány helyen villával. Alufóliával bélelt tepsin kb. 50-60 perc alatt süsd puhára.
  2. Amíg sül, készítsd el a tölteléket. A főtt kölest, apróra vágott paradicsomot és fetát keverd össze, ízlés szerint sózd, borsozd.
  3. Ha kissé kihűlt az édesburgonya, vágj rajta felül egy zsebet, kanalazd bele a tölteléket és szórd meg a csírával.
  4. Tálald mellé a sült kápiapaprika krémet.

edesburgonya_missgreen

A recept az Éva magazin 2017. júniusi számában jelent meg.

Légy Te az első, aki hozzászól